Matkalla mahdottomaan syntyy kaikkea mahdollista

Mari Määttä ja Päivi Dahl, KAMK

by juhosalminen
0 comment
Mies ja nainen keskustelemassa pöydän äärellä. Nainen osoittaa kädessään olevaa muistikirjaa, mies katsoo sitä kohti.

Tulevaisuuden yrittäjiä Kainuusta -hankeen projektiryhmä kävi lokakuun alussa pari päivää opintomatkalla Jyväskylässä etsimässä siemeniä yrittäjyyskasvatukseen. Hankkeessa työskennellään poikkialaisesti yhdistäen Kainuun yrittäjien, Kainuun ammattiopiston (KAO) ja Kajaanin ammattikorkeakoulun (KAMK) yritysmyönteistä henkilöstöä. Bussimatka oli oivallinen verkostoitumistilaisuus ja keskustelujen herättäjä.

Jos kukaan ei suutu, mikään ei muutu

Hankkeen projektiryhmä kävi benchmarkkaamassa Jyväskylän ammattikorkeakoulun (JAMK) yrittäjyysopintoja. Siellä on kehitetty Future Factory -toimintamalli, johon sisältyy kaikille opiskelijoille pakolliset monialaiset yrittäjyys-, innovaatio- ja projektiopinnot (JAMK, n.d.). Tämän toimintamallin luominen on aikanaan vaatinut johdolta rohkeutta visioida, strategisia päätöksiä ja ennen kaikkea kärsivällisyyttä toteutuksessa. JAMKissa painotettiin, että johdon pyyteetön tuki on ehdottoman tärkeää onnistumisen kannalta. Toimintaa on ollut Jyväskylässä jo kolmekymmentä vuotta.

Hyvin tärkeä rooli JAMKin noin 60 valmentajan lisäksi on suunnittelijalla, joka koordinoi korkeakoulun eri alojen ja yritysten välistä yhteistyötä. Suunnittelija ottaa vastaan toimeksiantoja ja etsii uusia yrityksiä ja kontaktoi yrityskenttää aktiivisesti. JAMK:n henkilöstöstä huokui innostus ja yrittäjämäinen asenne heidän kertoessaan Future Factory -toimintamallista. Innostuksella on taipumus tarttua ja vierailu herätti projektiryhmässä vilkasta keskustelua.

Uuden synnyttäminen vaatii uudenlaista ajattelua

Blogin otsikko on suora lainaus Crazy Town Oy yritykseltä, joka tarjoaa yrittäjille muun muassa co-working-tiloja sekä kasvu- ja innovaatiopalveluita ympäri Suomen (Crazy Town, n.d.). He soveltavat ekosysteemiajattelua ja kysyvät kolme kysymystä: Mitä sinulla on? Mitä tiedät? Kenet tunnet? Näillä kysymyksillä päästään alkuun.

Crazy Town -yrityksen co-working-toimitilaratkaisu on mielenkiintoinen ja inspiroiva yhdistelmä rohkeutta ja uudenlaista ajattelua työskentelykulttuurista. Toimintaympäristö on kutsuva niin väreiltään kuin sisutukseltaan; seinät ovat värikkäät ja kalustus inspiroivaa. Eri alojen yrittäjät voivat vuokrata toimipisteen itselleen eri kokoisista toimistovaihtoehdoista. Samalla he saavat hyödyntää yhteisiä kokous- ja neuvottelu-, kuntosali- tai lepotiloja sekä kahviota. Ajatustenvaihto muiden yrittäjien kanssa on helppoa ja yhteisöllisyys tulee työympäristön mukana. Työskentely-ympäristö mahdollistaa siis yritysten ja ihmisten tutustumisen (verkostoituminen), oppimisen (keskustelut) ja liiketoiminnan (yhteistyö). Tilat ovat siis merkittävä ihmisiä innostava ja yhdistävä tekijä.

Co-working-ekosysteemi on kuin sipulirengas, jossa yksittäinen yrittäjä voi osallistua haluamallaan tavalla toimintaan. Jokainen jäsen voi saada tunteen osallistumisesta. Tärkeää tässä on sosiaalisen ja psykologisen pääoman luominen ympäristöön. Yksin tavoitteen saavuttaminen voi olla mahdotonta, mutta se voi tulla mahdolliseksi yhdessä muiden kanssa.

Yrittäminen on keino vaikuttaa ja muuttaa maailmaa

Projektiryhmä tutustui myös Yritystehtaan ja Tiimiakatemian toimintaan. Yritystehdas toimii yrittäjien ja korkeakoulujen rajapinnassa ja se on voittoa tuottamaton, koska toimii verorahoilla. Sen tehtävänä on ohjata yrittäjiä haasteiden edessä eteenpäin ja toimii ikään kuin neuvolana. Yritystehtaalla on korkeakoulujen kanssa kolme erilaista valmennusta, joista tärkein ja suosituin on yrittäjyysvalmennus. Mottona on: ”Kaikki on mahdollista.” Yritystehtaan henkilöstössä on yrittäjiä sekä korkeakoulusta valmentajia, näin saadaan erilaista tietoa yhdistettynä liiketoiminnan näkökulmaan.

Yritystehtaassa korostui myös yhteistyön merkitys yli toimialojen ja korkeakoulujen välillä. Toiminnan perustana on hyvä strategia sekä johdon tuki. Myös innostavat tilaratkaisut, fasilitoitu vuorovaikutus (niin säännölliset yrityskahvit kuin arkinen työskentely) ja Yritystehtaan brändityö ovat merkittävässä roolissa kehittämistyössä ja onnistumisessa. Näillä kaikilla saadaan aikaan välillistä vaikutusta ja lumipalloefekti, jolloin alueellinen kehittäminen ja kehittyminen on mahdollista.

Haluatko maailmanympärysmatkalle?

Tiimiakatemia on JAMKin yrittäjyyskasvattamo ja se on koulutusohjelma yrittäjiksi haluaville. Kyseessä on erilainen oppimisen malli, jossa jo alusta saakka yrittäjämäinen toimintatapa ohjaa opiskelua eteenpäin. (Tiimiakatemia, n.d.) Opiskelijoista muodostetaan osuuskuntia ja opiskelumotivaattorina on valmistumisen jälkeen maailmanympärimatka yhdessä opiskelukavereiden kanssa. Tiimiakatemiasta valmistutaan tradenomiksi ja yrittäjinä jatkaa 34 % valmistuneista. Tavoitteena on, että valmistuneista yrittäjinä jatkaisi 50 %.

Tiimiakatemiassa opiskellaan lukemista, kirjoittamista, keskustelutaitoa sekä tehdään projekteja työelämään. Kirjoista luetaan teoriaa ja luetut kirjat avataan joko esseenä tai vaikka podcastina. Keskustelu- eli dialogitaidot ovat välttämättömiä asiakkaiden kontaktoinnissa. Asiakkuustapaamisia pitää saada 12–15 vuodessa ja näistä kirjoitetaan muistiot. Projektit ovat arvon luontia asiakkaille ja näistä pitäisi saada osuuskunnalle laskutettavaa työtä.

Tiiviissä työ- ja opiskeluympäristössä kehittyvät vuorovaikutustaidot ja siellä rakennetaan tulevaisuuden yhteyksiä. Tiimiakatemiassa rakennetaan myös emotionaalista pääomaa, kun opitaan tuntemaan itsensä ja omat voimavaransa sekä yrittäjyysmahdollisuudet. Tämä näkyi konkreettisesti projektiryhmälle kun saavuimme Tiimiakatemian tiloihin. Tiimiakatemian sääntö numero yksi onkin, että vieraita aina tervehditään. Saimme lämpimän vastaanoton ja antoisia keskusteluja opiskelijoiden kanssa.

Liekki on syttynyt

Kainuun tulevaisuus vaatii uudenlaista ajattelua ja toimintaa. Kajaanin ammattikorkeakoulussa yritetään levittää matkalta saatuja kipinöitä otolliseen opiskelijajoukkoon. Yrittäjyys ja yrittäjämäinen toimintatapa tuodaan opiskelijoiden elämään entistä enemmän niin KAMKin kuin KAOn puolella. Opettajat ovat saaneet poltteen yrittäjyysasiaan ja se on myös asennekysymys. Me olemme kouluttamassa tulevaisuuden yrittäjiä Kainuuseen sekä muualle Suomeen.

Tulevaisuuden yrittäjiä Kainuusta -hanke on syntynyt halusta tukea Kainuun alueen nuoria ja heidän potentiaaliaan yrittäjinä. Kainuussa yrittäjyys ja erityisesti nuorten yrittäjyyden tukeminen nähdään keskeisenä ratkaisuna alueen haasteisiin. Nuoret tuovat mukanaan uusia ideoita, innovaatioita ja energisyyttä, jotka voivat kääntää alueen talouden ja yhteisöllisyyden nousuun. Hankkeen tavoitteena on tunnistaa ja hyödyntää näitä mahdollisuuksia, antaa nuorille työkalut ja resurssit menestyksekkään liiketoiminnan perustamiseen ja kasvattaa Kainuun elinvoimaisuutta ja kilpailukykyä.

Tulevaisuuden yrittäjiä Kainuusta -hanke saa rahoitusta Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelma, Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto – JTF.

Kiitokset vierailukohteille avoimesta tiedon ja kokemusten jakamisesta. Saimme paljon eväitä Kainuun yrittäjyyskasvatuksen kehittämiseen.

Lähteet

Crazy Town. (N.d.). Yhteisö sekä joustavat toimitilat yhdellä maksulla. Saatavilla 18.10.2024 https://www.crazytown.fi/jasenyys/

JAMK. (N.d.). Jamk Future Factory opiskelijoille. Saatavilla 18.10.2024 https://www.jamk.fi/fi/palvelut/opiskelijaprojektit-ja-tyovoima/jamk-future-factoryr-fuel-for-creativity/jamk-future-factory-opiskelijalle

Tiimiakatemia. (N.d.). Jyväskylän Ammattikorkeakoulun tiimiyrittäjyyden huippuyksikkö. Saatavilla 18.10.2024 https://www.tiimiakatemia.fi/

You may also like

Leave a Comment