Modernilla liftauksella saavuttaa enemmän!

Airi Rummukainen, KAMK

by juhosalminen
0 comment
Kaksi takaa kuvattua miestä istuu auton etupenkeillä

Maantieteellinen saavutettavuus Kainuussa on haaste niin maakuntaan kuin maakunnan sisälläkin. Juna- ja bussiyhteyksiä on isojen taajamien välillä, mutta vuoroja on harvakseltaan sekä muualle Kainuuseen heikosti. On hyvä hakea uusia keinoja yhteiseen liikkumiseen.

Liftaus on muuttunut

Keski-Euroopassa on hyvin tavallista käyttää kulkemiseen erilaisia jaettujen autojen tapoja. Yhteiskäyttöautojen ja vertaisvuokrauksen lisäksi kimppakyydit ovat suosittuja. Kimppakyydeissä jaetaan kyyti samaan suuntaan menevien kanssa ja jaetaan kulkemisesta aiheutuvat kustannukset esim. bensakulut. Kimppakyydit ovat jakamistalouden muoto, ei bisnes, eikä voittoa tavoitella. Kimppakyytejä haetaan ketterästi erilaisten sähköisten selainpalveluiden, alustojen ja sovellusten kautta esimerkiksi BlaBlaCar.com (www.blablacar.com) ja Facebookin kimppakyytiryhmät. Enää ei siis seisota tien laidassa peukalo pystyssä kuten 60–70 -luvulla ja odoteta mahdollista pysähtyvää autoa ja kyytiä. Nykyisin kyydin voi järjestellä sähköisten alustojen kautta hyvissä ajoin etukäteen ja selvittää keskustellen kenen kyytiin on menossa. Näin myös Suomessa. Kimpoista jää myös tieto alustalle, joten turvallisuus on parempaa. Facebookista löytyy maassamme useita ryhmiä, myös rajatuille alueille kuten Kainuun kimppakyyti. Selainpohjaisia ovat mm. Kimppakyydit, www.kimppakyydit.com ja Kyydit, www.kyydit.net.

Pienelläkin kimpalla säästää

Kimppakyytien suosimisella on monia positiivisia vaikutuksia. Varmasti motivoivin seikka yksilöille on, että kimppakyytien käyttäminen on taloudellisesti kannattavaa: jaetut polttoainekustannukset säästävät sekä kuskin että matkustajan kukkaroa ja tietysti myös ympäristöä. Jos olisikin oma auto käytössä ja jättää sen talliin, säästää siinä aina yhtä menopeliäkin.

Tieliikenteen päästöistä noin puolet aiheutuu henkilöautoista (Sitra 2018, Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki) ja jo kahden jakama kyyti vähentää päästöt karkeasti puoleen (Motiva, n.d., Kimppakyyti). Useamman matkustajan jakama kyyti vähentää tietysti eksponentiaalisesti autoilun aiheuttamia päästöjä ja säästää energiaa. Kuin huomaamattaan kimppakyytiläiset tukevat myös Suomen tähtäintä hiilineutraalisuuteen vuoteen 2035 mennessä. Niin usein käytettyyn, mutta epäekologiseen yksinautoiluun, kimppakyyti on hyvä vaihtoehto, jolla on myös yhteisöllistä vaikutusta.

Saavuta enemmän

Kimppakyytien tarjoamat laajentuneet reitti- ja liikkumismahdollisuudet voi todeta erittäin hyväksi ja tavoiteltavaksi hyödyksi. Jos käyttää kimppaa, vaikka vain työmatkaan, on se jo hyvä lisä julkisten kulkuvälineiden rinnalle saavuttamaan uusia matkustuspäämääriään. Mikäli yksilö ottaakin yhteiskyydit työmatka-, harrastus- ja matkailukäyttöön, reviiri laajenee huomattavasti. Vähäistä ei ole myöskään hyvän matkaseuran tuoma sosiaalinen ja yhteisöllinen vaikutus. Tarjoamalla kyytejä omalle paikkakunnalle tulevien vierailijoiden avuksi, voi aueta ihan uusia maailmoja kohtaamisien kautta ja voi saavuttaa uusia ystävyyssuhteita.

Kimppakyytejä edistämässä

Kimppakyytejä edistämällä on mahdollista taittaa haastetta harvaan asumisen ja pitkien välimatkojen yhtälössä. Tähän tähtää nyt meneillään oleva Kimppakyyti Kainuu: Kuhmo ja Suomussalmi -hanke. Tiedotukseen painottuvilla toimilla nostetaan esiin kimppakyydeillä kulkemisen mahdollisuutta Kainuussa, erityisesti nimetyillä kohdepaikkakunnilla. Matkailuyritysten kanssa pilotoidaan käytön edistämisen tapoja. Samalla tuetaan kestävää kehitystä ja yhteisöllisyyttä. Tämä Kajaanin ammattikorkeakoulun hanke on vuoden mittainen, päättyen elokuun 2025 loppuun. Rahoituksen on myöntänyt Kainuun ELY: Euroopan maaseuturahasto 2023-2027.

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen, Euroopan unionin osarahoittama, Kuhmon kunnan, Suomussalmen kunnan sekä KAMKin logot

Kimppakyytialustojen vertailusta ja kimppakyytien käyttöön liittyvästä kyselystä kerrotaan blogisarjan seuraavissa osissa.

 

Motiva. (N.d). Kimppakyyti. Saatavilla 13.1.2025 https://www.motiva.fi/ratkaisut/kestava_liikenne_ja_liikkuminen/kuluttajat/kimppakyyti

Sitra. (2018). Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki. Saatavilla 13.1.2025 https://www.sitra.fi/artikkelit/keskivertosuomalaisen-hiilijalanjalki/

Kimppakyydit. (N.d.) https://www.kimppakyydit.com/

Kyydit. (N.d.) https://www.kyydit.net/

BlaBlaCar. (2022).

You may also like

Leave a Comment