Kansainväliseen hanketoimintaan osallistumisen edut ja yhteistyö paikallisten yritysten kanssa

Johanna Takanen, KAMK

by juhosalminen
0 comment
Mies keskustelee tietokoneellaan internetin välityksellä usealle muulle henkilölle

Kansainvälisen hanketoiminnan merkitys kasvaa jatkuvasti, kun korkeakoulut ja tutkimusorganisaatiot pyrkivät laajentamaan toimintaansa ja kehittämään uusia innovaatioita. Tässä blogiartikkelissa tarkastellaan kansainväliseen hanketoimintaan osallistumisen etuja ja yhteistyön merkitystä paikallisten yritysten kanssa.

Kansainväliseen hanketoimintaan osallistumisen etuja (pohjautuen Dusdal, J. & Powell, J.J.W, Owens, B., Wothy, B. ja Unescon artikkelit):

  1. Laajentuneet verkostot ja yhteistyömahdollisuudet: Kansainväliset hankkeet tarjoavat mahdollisuuden rakentaa ja vahvistaa verkostoja eri puolilla maailmaa. Korkeakoulut voivat tehdä yhteistyötä alan johtavien tutkimusorganisaatioiden, yliopistojen ja yritysten kanssa, mikä mahdollistaa tiedon ja osaamisen jakamisen sekä uusien innovaatioiden kehittämisen.
  2. Rahoitusmahdollisuudet: Kansainvälinen hanketoiminta avaa ovia erilaisille rahoituslähteille, kuten EU:n tutkimus- ja innovaatiorahoitukselle. Näiden rahoitusmahdollisuuksien avulla korkeakoulut voivat toteuttaa laajoja ja vaikuttavia projekteja, jotka eivät välttämättä olisi mahdollisia pelkästään kansallisella rahoituksella.
  3. Kansainvälinen näkyvyys: Kansainväliset hankkeet tuovat korkeakouluille ja niiden kumppaneille lisää näkyvyyttä ja arvostusta globaalilla tasolla. Tämä näkyvyys voi houkutella uusia opiskelijoita, tutkijoita ja yrityksiä yhteistyöhön sekä vahvistaa korkeakoulun mainetta innovatiivisena ja kansainvälisesti verkostoituneena toimijana.

Yhteistyö paikallisten yritysten kanssa

Paikallisten yritysten mukaan ottaminen kansainvälisiin hankkeisiin tuo etuja molemmille osapuolille. Yritykset voivat hyötyä korkeakoulujen ja tutkimusorganisaatioiden asiantuntemuksesta ja resursseista sekä saada mahdollisuuden osallistua innovatiivisiin projekteihin, jotka voivat edistää heidän liiketoimintaansa ja kilpailukykyään. Tässä muutamia yhteistyön keskeisiä etuja (pohjautuen Dusdal, J. & Powell, J.J.W, Owens, B., Wothy, B. ja Unescon artikkelit):

  1. Innovaatioiden kehittäminen: Yhteistyö korkeakoulujen ja tutkimusorganisaatioiden kanssa tarjoaa yrityksille mahdollisuuden osallistua uusien teknologioiden ja innovaatioiden kehittämiseen. Tämä voi auttaa yrityksiä pysymään kilpailukykyisinä ja tuomaan markkinoille uusia, innovatiivisia tuotteita ja palveluita.
  2. Osaamisen ja tiedon jakaminen: Korkeakoulujen ja yritysten välinen yhteistyö mahdollistaa osaamisen ja tiedon jakamisen, joka voi parantaa molempien osapuolten toimintaa. Korkeakoulut voivat tarjota yrityksille ajantasaista tutkimustietoa ja asiantuntemusta, kun taas yritykset voivat tuoda mukanaan käytännön kokemusta ja näkemyksiä, jotka ovat arvokkaita tutkimusprojekteissa.
  3. Rahoitusmahdollisuudet: Paikallisten yritysten osallistuminen kansainvälisiin hankkeisiin voi myös avata uusia rahoitusmahdollisuuksia. Yritykset voivat hyötyä hankerahoituksesta, joka voi tukea heidän innovaatio- ja kehitystoimintaansa sekä mahdollistaa uusien projektien käynnistämisen.

Hanke-esimerkkejä Kajaanista, joissa myös paikalliset yritykset voivat olla mukana

Esimerkki INSHAPE: European Cross Regional Innovation for Sports & Active Healthy Lifestyle

INSHAPE-projekti toimii yhden luukun periaatteella, tarjoten urheilu- ja hyvinvointialan organisaatioille tukea innovatiivisten ratkaisujen kehittämisessä. Projektin tavoitteena on edistää digitalisaatiota ja datan hyödyntämistä urheilussa ja hyvinvoinnissa, sekä parantaa pk-yritysten kilpailukykyä tarjoamalla innovaatio- ja test-before-invest-palveluja, koulutusta ja rahoitusneuvontaa. INSHAPE yhdistää asiantuntijoita ja resursseja Euroopan merkittävimmistä urheilu- ja hyvinvointiekosysteemeistä, mukaan lukien Kajaani, Eindhoven, München ja Barcelona.

Esimerkki HealthHub Finland

HealthHub Finland -projekti on osa Euroopan digitaalisten innovaatiohubien (EDIH) verkostoa. HealthHub Finland toimii yhden luukun periaatteella, tarjoten terveys- ja hyvinvointialan organisaatioille tukea digitaalisten ratkaisujen kehittämisessä. Projektin tavoitteena on edistää digitalisaatiota ja datan hyödyntämistä terveydenhuollossa, sekä parantaa pk-yritysten kilpailukykyä tarjoamalla innovaatio- ja test-before-invest-palveluja, koulutusta ja rahoitusneuvontaa. HealthHub Finland yhdistää asiantuntijoita ja resursseja Suomen merkittävimmistä terveysekosysteemeistä, mukaan lukien Turku, Oulu, Tampere, Kuopio ja Kajaani.

Esimerkki THREADs: Textile and Habiliment Reuse for the Environment and NPA Area Development

THREADs-projekti keskittyy kokonaisvaltaiseen lähestymistapaan tekstiilijätteen hallinnassa sekä koulutukseen ja innovointiin suunnittelu- ja kuluttajavaiheessa. Projektin tavoitteena on vähentää tekstiilijätteen määrää ja edistää kiertotalouskäytäntöjä. THREADs tarjoaa tukea älykkään jätteiden keräyksen, resurssitehokkuuden ja kestävien tekstiilien käsittelykäytäntöjen kehittämisessä. Lisäksi projekti keskittyy tietoisuuden lisäämiseen, taitojen siirtoon ja sosiaalisen osallisuuden parantamiseen. THREADs yhdistää asiantuntijoita ja resursseja NPA (Northern Periphery and Arctic) -alueen merkittävimmistä tekstiiliekosysteemeistä, mukaan lukien Kajaani, Tromsø, Reykjavik ja Galway.

Me KAMKissa olemme sitoutuneet edistämään yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa ja osallistumaan kansainvälisiin hankkeisiin, jotka tuovat merkittäviä etuja kaikille osapuolille. Kannustamme yrityksiä ottamaan yhteyttä matalalla kynnyksellä ja keskustelemaan mahdollisuuksista, joita kansainvälinen hanketoiminta voi tarjota. Yhdessä meillä on mahdollisuus luoda uusia innovaatioita, vahvistaa osaamista ja edistää alueen taloudellista kehitystä.

Lähteet:

Dusdal Jennifer & Powell, Justin J.W. Benefits, Motivations, and Challenges of International Collaborative Research: A Sociology of Science Case Study. Science and Public Policy, Volume 48, Issue 2, April 2021, Sivut 235–245. Julkaistu 15.2.2021. Saatavilla 30.4.2025 verkossa https://academic.oup.com/spp/article/48/2/235/6135106

Owens, Brian. The benefits and challenges of international research collaboration. University Affairs. Julkaistu 7.11.2018. Saatavilla 30.4.2025 verkossa https://universityaffairs.ca/features/the-benefits-and-challenges-of-international-research-collaboration/

Wothy, Beth. What Are the Benefits of International Research Collaboration? GMR Transcription. Julkaistu 20.8.2023. Saatavilla 30.5.2025 verkossa https://www.gmrtranscription.com/blog/what-are-the-benefits-of-international-research-collaboration

Unesco. Cooperation through science diplomacy: Benefits and examples. Nda. Saatavilla verkossa 30.4.2025 https://www.unesco.org/en/scientific-research-cooperation-why-collaborate-science-benefits-and-examples

You may also like

Leave a Comment