Kainuulainen matka kohti mielen hyvinvointia

Kirsi Lokkila, Jaana Kemppainen ja Sanni Vuorinen, KAMK

by juhosalminen
0 comment
Mies venyttelee aamuauringossa pellon laidalla

KATE-hankkeen logo, jossa on Euroopan sosiaalirahaston lipputunnus ja teksti: KATE-Kainuuseen terveyttä ja mielen hyvinvointia. 

 Kuva 1 KATE-hankkeen logo

Kutsumme sinut tutustumaan Kajaanin ammattikorkeakoulun (KAMK) hallinnoimaan hankkeeseen KATE-Kainuuseen terveyttä ja mielen hyvinvointia. Sinulla on nyt tilaisuus lukea hankkeen varhaisista vaiheista ja jäädä kuulolle tulevista toimista.

Mitä on mielen hyvinvointi ja mikä on sen nykytila? 

MIELI ry:n mukaan mielenterveyden voidaan määritellä olevan useiden eri tekijöiden muodostama monitahoinen kokonaisuus, joka sisältää ihmisen voimavaroihin ja toimintakykyyn liittyviä tekijöitä. Arjen valinnoilla on vahva yhteys mielen hyvinvointiin ja näitä valintoja on kuvattu esimerkiksi MIELI ry:n verkkosivuilla olevassa mielenterveyden kädessä (avautuu uuteen ikkunaan) (MIELI ry 2022; MIELI ry 2024)

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran julkaisemista vuoden 2024 viidestä megatrendeistä yksi on hyvinvoinnin haasteiden kasvu (avautuu uuteen ikkunaan), johon liittyy muun muassa mielenterveysongelmien selkeä yleistyminen (Lähdemäki-Pekkinen, Poussa & Rekola 2024). Megatrendien tarkoitus on kuvata useista ilmiöistä koostuvaa yleistä kehityssuuntaa globaalisti ja tämän kehityskulun uskotaan jatkuvan samansuuntaisena tulevaisuudessa (Sitra n.d.). Hyvinvoinnin haasteiden kasvuun ja mielen hyvinvointiin liittyen erityisesti nuorten mielenterveysongelmat lisääntyvät. Mielenterveydelliset syyt ovat yhä useammin työpoissaolojen ja työkyvyttömyyden taustalla. Mielenterveyden kuormitus on yhteydessä niin globaaleihin kriiseihin, kuten koronapandemiaan ja Ukrainan sotaan kuin informaatiotulvaan, kilpailuyhteiskuntaan ja elämän monimutkaistumiseenkin. (Dufva & Rekola 2023, 35.)

Kainuussa mielen hyvinvoinnin huolenaiheita ovat muun muassa

  • lasten yksinäisyys ja ahdistuneisuuden lisääntyminen,
  •  nuorten lisääntynyt ahdistuneisuus ja syrjäytymisriski,
  • työikäisten työkyvyttömyyseläkkeellä olevien suuri määrä ja lisäksi se, että työkyvyttömyyseläkkeen syyt pohjautuvat suurelta osin mielenterveyteen,
  • työikäisten itsensä yksinäiseksi tuntevien osuus (%), joka on yleisempää Kainuussa kuin muualla maassa ja
  • ikääntyneiden koko maan korkeimmat luvut yli 75-vuotiaiden sekä miesten että naisten osuudet yksinäisyydessä, psyykkisessä kuormittuneisuudessa ja elämänlaatunsa heikoksi kokevissa. (Kainuun hyvinvointialue 2022, 5, 7, 22, 30.)

Valtuustoaloitteesta hankkeeksi 

Kainuulaisten mielenterveyden haasteita on huomioitu myös Kajaanin kaupunginvaltuustossa, jossa hyväksyttiin valtuustoaloite tarpeesta laatia Kainuuseen oma mielenterveysohjelma. Tästä hetkestä alkoi KATE-hankkeen valmistelu. Hanketta valmisteltiin Kainuun alueellisessa hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden (HYTETU) edistämisen työryhmässä. Hankesuunnitelman kirjoittamiseen osallistui toimijoita KAMK:lta, Kainuun hyvinvointialueelta ja Kajaanin kaupungilta. Kainuun kunnista Hyrynsalmi, Kajaani, Kuhmo, Paltamo, Ristijärvi, Sotkamo ja Suomussalmi lähtivät hankkeeseen mukaan omarahoitusosuudella. Kun Euroopan sosiaalirahasto (ESR+) myönsi hankkeelle rahoituksen, KATE-hankkeessa päästiin virallisesti ottamaan suunta kohti kainuulaisten mielen hyvinvoinnin edistämistä. (KATE-hanke hankehakemus 2023, 1–2, 5, 11)

KATE-hanketiimi

Kuva 2 KATE-hanketiimi Suomussalmen HYTETU-työryhmän kokouksessa. Kuvassa takana Sanni Vuorinen (projektipäällikkö), vasemmalla edessä Kirsi Lokkila (projektikoordinaattori) ja oikealla Jaana Kemppainen (projektiasiantuntija). Kuvaaja: Tuula Leskinen

Hankehakemuksen teksti konkreettisiksi toimenpiteiksi 

Hanketiimi kokoontui ensimmäistä kertaa Kick off-tilaisuudessa 2.11.23. Hankkeen tulevaisuus oli avoin, mutta hankesuunnitelmassa hyvin viitoitettu. Hankesuunnitelmaa luettiinkin uteliaana ja perusteellisesti. Hankkeen tavoitteita ja työpakettien sisältöjä kirkastettiin yhdessä, samoin varsinaista ja välillistä kohderyhmää. Ensimmäinen työpaketti käynnistettiin nykytilan kartoituksella ja yhteistyöverkoston kokoamisella. Samaan aikaan oli tarpeen keskittyä myös neljännen työpaketin tehtäviin koskien viestintää. Perustimme sosiaalisen median kanavat ja päivitysten tekeminen, seuraajien ja seurattavien hankkiminen aloitettiin. Olethan jo ottanut KATE-hankkeen somekanavat seurantaan? Ellet ole, pääset tästä KATE-hankkeen Facebook-sivustolle (avautuu uuteen ikkunaan) ja tästä pääset seuraamaan meitä Instagramissa (avautuu uuteen ikkunaan). Voit tutustua hankkeeseen myös katsomalla KATE-hankkeen esittelyvideon (avautuu uuteen ikkunaan), jota hyödynnämme esimerkiksi kutsujen lähettämisessä hankkeen tilaisuuksiin ja hankkeen esittelyssä eri tapahtumissa. Video tehtiin Microsoft Clipchamp-ohjelmalla tekoälyä hyödyntäen.

Ensimmäiseen työpakettiin kuuluva nykytilan kartoitus eteni suunnitellusti muun muassa hyvin organisoidun työnjaon ja aikataulutuksen vuoksi.

Kuvailevassa kirjallisuuskatsauksessa haettiin vastauksia tutkimuskysymyksiin:

  • Miten strategiatyössä voidaan edistää hyvää mielenterveyttä?
  • Minkälainen on Kainuun väestön mielen hyvinvoinnin nykytila eri ikäryhmissä?

Hanketiimin jäsenet visioivat mielenterveysohjelmaa tulevaisuuteen tähyten ensin itsenäisesti, jonka jälkeen visiot esiteltiin toisille. Se olikin mielenkiintoista! Mielenterveysohjelman nimeksi lanseerattiin Kainuun mielen hyvinvoinnin ohjelma.

Toinen merkittävä ensimmäisen työpaketin tehtävä oli koota yhteistyöverkosto, joka osallistuu yhteiskehittämisen työpajoihin Kainuun mielen hyvinvoinnin ohjelman laatimiseksi. Taitavan ennakoinnin ansiosta yhteistyöverkoston kokoamista ei tarvinnut aloittaa tyhjästä. Hankkeen valmisteluprosessin aikana hankesuunnitelmaa oli esitelty jo Kainuun kuntien HYTETU-työryhmissä, Kainuun alueellisessa HYTETU-työryhmässä ja Kajaanin kaupungin osallisuus- ja hyvinvointijaostossa. Lisäksi hankkeen valmisteluvaiheessa oli kontaktoitu Kainuun järjestöasiain neuvottelukunnan kautta järjestöjä mukaan toimintaan.

Aloitusseminaari ja muut framilla olemiset 

Hybridimallilla 17.1.24 toteutetun aloitusseminaarin suunnittelu aloitettiin hyvissä ajoin ja osallistumaan kutsutuista Kainuun kuntien ja hyvinvointialueen toimijoista saimme kasaan idearikkaan ja innostuneen joukon. Heidän kanssaan saavutimme tilaisuuden tavoitteet.

Keräsimme tilaisuudessa ryhmätyöskentelyn tuloksena vastaukset alla oleviin kysymyksiin.

  1. Minkälainen mielen hyvinvoinnin ohjelma tukee teidän työskentelyänne kunnissa?
  2. Minkälaisia sisällöllisiä asioita haluaisitte sisällyttää hyvinvoinnin ohjelmaan?

KATE-hanketta on esitelty yleisölle kolmessa tapahtumassa, joita olivat Kainuun seurakuntien ja Kainuun hva:n yhteistyöpäivä 14.11.23, Kajaanin kaupungin hanketreffit 14.12.23 ja Big Friday-tapahtuma 26.1.24. Olemme myös vierailleet Kainuun kuntien HYTETU-työryhmien kokouksissa ja nämä vierailut jatkuvat edelleen. Hanketta on esitelty myös KAMK:n TKI-toimijoille ja kaikille hankkeesta kiinnostuneille. Vastaanotto on ollut aina rohkaisevaa.

“Olette hyvällä asialla!”

Ja matka jatkuu… 

Matkamme kainuulaisten mielen hyvinvoinnin edistämisessä on vasta alussa, aloitimmehan hankkeen vasta noin puoli vuotta sitten. Hanketiimin jäsenten välinen yhteistyö on ollut alusta saakka toimivaa ja jokaisen aiempaa osaamista on arvostettu ja voitu hyödyntää hankkeen toimenpiteissä. Tällä tiimillä on hyvä jatkaa tinkimättömästi kohti tavoitteita aina heinäkuun 2026 loppuun saakka. Olemme luottavaisia KATE-hankkeen tulevien toimien vaikutuksista kainuulaisten mielen hyvinvoinnin tulevaisuuteen.

Seuraavasta blogistamme pääset lukemaan mielen hyvinvoinnin ohjelman laatimisen vaiheista yhteiskehittämisen työpajoissa.

 

Lähteet

Dufva, M. & Rekola, S. 2023. Megatrendit 2023. Sitra. Saatavilla 5.4.2024 https://media.sitra.fi/app/uploads/2023/01/sitra_megatrendit-2023_ymmarrysta-yllatysten-aikaan.pdf

Kainuun hyvinvointialue. (2022). Alueellinen hyvinvointikertomus 2022 ja -suunnitelma 2023–2025. PDF-liite. Saatavilla 5.4.24 https://kainuunhyvinvointialue.cloudnc.fi/fi-FI/Toimielimet/Aluevaltuusto/Kokous_6112023/Alueellinen_hyvinvointikertomus_2022_ja_(9632)

Kajaanin ammattikorkeakoulu. (2023). Hankehakemus 201676 KATE-Kainuuseen terveyttä ja mielen hyvinvointia. Saatavilla 10.4.2024 KAMKin intranetissä.

Lähdemäki-Pekkinen, J., Poussa, L. & Rekola, S. (2024). Hyvinvoinnin haasteet kasvavat, mutta mitä jää katveeseen? Saatavilla 19.4.2024 https://www.sitra.fi/artikkelit/hyvinvoinnin-haasteet-kasvavat-mutta-mita-jaa-katveeseen/

MIELI ry. (2022). Mistä mielenterveys rakentuu? Saatavilla 15.4.24 https://mieli.fi/vahvista-mielenterveyttasi/mita-mielenterveys-on/mista-mielenterveys-rakentuu/

MIELI ry. (2024). Mielenterveyden käsi kuvaa mielen hyvinvointiin vaikuttavia arjen valintoja Saatavilla 15.4.24 https://mieli.fi/vahvista-mielenterveyttasi/mielenterveys-ja-arjen-taidot/mielenterveyden-kasi-kuvaa-mielen-hyvinvointiin-vaikuttavia-arjen-valintoja/

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra. (N.d.). Megatrendi. Saatavilla 10.4.2024 https://www.sitra.fi/tulevaisuussanasto/megatrendi/

You may also like

Leave a Comment