Kajaanin ammattikorkeakoulussa on aloittanut vuoden vaihteessa uusi kehittämistiimi, LINK (Leadership Innovation and Nurturing/Network Knowledge), jonka tavoitteena on edistää tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan kansainvälistymistä. KAMKilla on kunnianhimoinen strateginen tavoite olla globaalisti menestyvä korkeakoulu, ja LINK-tiimi on tärkeä askel tällä matkalla.
Tiimissä on mukana yhdeksän kokenutta tutkimus- ja kehittämistoiminnan asiantuntijaa. Kokemuksen lisäksi tiimiläisiä yhdistää halu kehittää koko KAMKin TKI-toimintaa yhdessä eteenpäin.
KAMKin tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta on kehittynyt suotuisasti ja tulokset ovat olleet monella mittarilla erittäin hyviä. Useana vuotena peräkkäin olemme olleet ensimmäisellä sijalla Opetus- ja kulttuuriministeriön vertailussa ulkoisen rahoituksen mittarilla. Menestys on perustunut aktiiviseen monialaiseen kehittämistyöhön yhdessä niin yksityisen kuin julkisen sektorin kumppaneiden kanssa.
Jotta menestys jatkuu, tarvitaan kehittämistoimia, koska paikoillaan pysyminen tarkoittaa, että muut menevät ohi oikealta ja vasemmalta. Uudet avaukset ovat tärkeitä. Niitä on tehty aktiivisesti, joista viimeisimmistä mainittakoon energia-, datakeskus- kuin puolustusteollisuuden avaukset. Kaikki nämä kolme avausta liittyvät voimakkaasti kasvaviin aloihin, joiden kehittämiseen KAMK haluaa osallistua entistä enemmän.
Toimintaympäristö kansainvälistyy TKI-toiminnassa kovaa vauhtia. Kainuussa on kansainvälisille markkinoille suuntautuvia PK- yrityksiä enenevissä määrin, lisäksi maakuntaa on tehty merkittäviä investointeja kansainvälisten yritysten toimesta. Nämä tekijät sekä laajat verkostot erityisesti eurooppalaisiin korkeakouluihin luovat hyviä puitteita kehittää kansainvälistymistä.
TKI-toiminta perustuu hankerahoitukseen, jonka osalta on tulossa todennäköisesti muutoksia, kun nykyinen Euroopan unionin rakennerahastokausi päättyy 2027. Yleisesti arvioidaan, että Kainuuseen ja Suomeen tuleva aluekehitysrahoitus tulee vähenemään tuossa vaiheessa. KAMK valmistautuu tulevaan muutoksen lisäämällä kansainvälistä toimintaa. Tässä työssä LINK- tiimi on keskeinen toimija. Suuntana ensi alkuun on hakea lisää EU:n suoraa TKI-toiminnan rahoitusta, mutta tulevaisuudessa myös muut kansainväliset rahoituskanavat on tarkoitus ottaa käyttöön.
Mitä sitten LINK-tiimi käytännössä tekee?
Osaamisen kehittäminen on tiimin keskeisin tavoite. Tiimi pyrkii parantamaan henkilöstön TKI-osaamista, joka mahdollistaa entistä tehokkaamman osallistumisen kansainvälisiin projekteihin ja hankkeisiin. Osaamisen vahvistaminen tapahtuu tekemällä aktiivista kansainvälistä hanketoimintaa, perehtymällä eri menetelmiin ja oppimiseen toisilta.
Tiimin jäsenet työskentelevät aktiivisesti luodakseen uusia kumppanuuksia ja vahvistaakseen olemassa olevia. Esimerkiksi verkostojen kanssa KAMK on tehnyt pitkäjänteisesti työtä, mutta edelleen jo olemassa olevissakin verkostoissakin voisi olla aktiivisempi. Esimerkiksi University of Arctic verkoston yli kuusikymmentä temaattista tutkimusryhmää ovat vielä pitkälti KAMKin TKI-toiminnassa hyödyntämättä. Aiheesta lisää: https://www.uarctic.org/activities/thematic-networks-and-institutes/list-of-thematic-networks/
Lisäksi LINK-tiimi panostaa TKI-toiminnan näkyvyyden parantamiseen. Tiimi haluaa lisätä KAMKin TKI-toiminnan kansainvälistä näkyvyyttä muun muassa kansainvälisten julkaisujen ja verkkosivujen kautta. Tämä näkyvyys on tärkeää, sillä se houkuttelee uusia yhteistyökumppaneita ja opiskelijoita, jotka ovat kiinnostuneita osallistumaan KAMKin innovatiivisiin hankkeisiin. LINK-tiimin toiminta on osa KAMK kansainvälisen tki-toiminnan edistämistä. Vuoden 2025 alussa KAMK:ssa aloittaa uusi viestintäasiantuntija, jonka kanssa yhdessä tiimiläiset uudistavat viestintää. KAMK:ssa tehdään paljon hienoja asioita, mutta niistä kertomisessa on paljon parannettavaa, erityisesti kansainvälisillä foorumeilla.
LINK-tiimi edistää tutkimuksen, kehityksen, innovaation ja opetuksen (TKIO) yhdistämistä. Kansainvälisten opiskelijoiden määrän voimakas kasvu avaa paljon uusia mahdollisuuksia. Erityisesti ylempää ammattikorkeakoulututkintoa suorittavissa opiskelijoissa on jo paljon kokemusta ja näkemystä, jotka voivat tuoda uusia tuulia toimintaa. Samalla projektit voivat toimia siltana, joiden kautta kansainväliset opiskelijat integroituvat paremmin Kainuun työmarkkinoihin.
LINK-tiimin perustaminen on tärkeä askel kohti KAMKin tulevaisuuden menestystä. Tiimin työ tulee olemaan avainasemassa KAMK:in pyrkimyksessä saavuttaa globaali kilpailukyky ja vaikuttavuus tutkimus- ja innovaatiotoiminnassa.
Faktalaatikko:
LINK-tiimin toimikausi on kaksi vuotta, ja tiimillä on viisi keskeistä tavoitetta: innovatiivisen ja poikkialaisen toimintatavan edistäminen, henkilöstön TKI-osaamisen kehittäminen, TKI-toiminnan kansainvälisten verkostojen kehittäminen, TKI-toiminnan näkyvyyden edistäminen kansainvälisesti sekä TKIO-toiminnan edistämine. Konkreettisena tavoitteena on, että vuoteen 2026 mennessä kansainvälisen TKI-toiminnan vuosittainen volyymi ylittää miljoonan euron, mikä on 15 % koko volyymista. Tiimissä on yhdeksän jäsentä eri aloilta.