Kaikki toiminta tarvitsee suunnan. Sinulla voi olla visio eli olet mielessäsi luonut tavoitetilan tulevaisuudesta. Visio on yleensä inspiroiva ja motivoiva kuvaus tulevaisuudesta. Strategia on suunnitelma, joka määrittää kuinka visio saavutetaan. Oletpa opiskelija, opettaja tai yrittäjä, sinulla tulee olla strategia, kuinka pääset asettamiisi tavoitteisiin. Toisin sanoen, sinun täytyy miettiä toimenpiteet, resurssit ja aikataulu vision tavoitteluusi. Visio on unelma – strategia sen konkreettinen suunnitelma.
Tulevaisuuden yrittäjiä Kainuusta -hankkeessa (TYK-hanke) halutaan edistää Kainuun alueen nuorten potentiaalia yrittäjinä. Kainuussa yrittäjyys ja erityisesti nuorten yrittäjyyden tukeminen nähdään keskeisenä ratkaisuna alueen haasteisiin. Nuoret tuovat mukanaan uusia ideoita, innovaatioita ja energisyyttä, jotka voivat kääntää alueen talouden ja yhteisöllisyyden nousuun. Hankkeen tavoitteena on tunnistaa ja hyödyntää näitä mahdollisuuksia, antaa nuorille työkalut ja resurssit menestyksekkään liiketoiminnan perustamiseen ja kasvattaa Kainuun elinvoimaisuutta ja kilpailukykyä.
Kajaanin ammattikorkeakoulun (KAMK) strategiassa kuvataan pieniä tekoja ja innovaatioita, joilla voi olla suuri vaikutus niin ympäristöön kuin ihmisiin. KAMK kuvaa itseään nettisivujen strategiassaan kouluksi, joka on tulevaisuuden kasvualusta yritystoiminnan tarpeisiin. Tekemisen ytimessä on osaaminen ja tulevaisuuden osaajien kouluttaminen. (KAMK, n.d.a)
Yhteistyö ja yrittäjyyden tukeminen
Kajaani ammattikorkeakoulun strategiassa nostetaan yhteistyö yhdeksi ratkaisuksi, jolla vaikutetaan toiminta-alueen uudistumiseen ja osaamisen kehittämiseen. Yhteistyö nähdään myös keinoksi lisätä työvoiman riittävyyttä ja yrittäjyyttä alueella. Strategiaan on kirjattu ajatus, että ammattikorkeakulun henkilöstö tuntee nämä tavoitteet ja toimii niiden mukaisesti. (KAMK, n.d.a)
TYK-hankkeessa vahvistetaan sekä ammattikorkeakoulun että myös toisen asteen opiskelijoiden yrittäjyysvalmiuksia Kajaanin kaupungin liikelaitoksen oppilaitoksissa. Kainuun ammattiopisto tarjoaa opiskelijoilleen viiden kuukauden yrittäjyyspolkua, jonka aikana opiskelijat pääsevät kokeilemaan ja kehittämään omaa yritysideaansa. Lisäksi yrittäjyyspolun aikana opiskelijat kehittävät omia vahvuuksiaan. (KAO, n.d.)
KAMK tarjoaa muun muassa tradenomin tutkintoon johtavaa koulutusta liiketalouden osaamisalalla. Opinnoissa voi muodostaa itselleen yrittäjyyttä tukevan kokonaisuuden liiketalouden opintosisällöistä. Markkinointi ja taloushallinto sekä viestintä luovat hyvää pohjaa yrittäjyyttä harkitseville. Opinnot voivat olla polku monipuolisiin asiantuntijatehtäviin tai yrittäjänä toimimiseen. (KAMK, n.d.b.)
Oppilaitosten rooli on olla mahdollistaja, kun halutaan lisää yrittäjiä maakuntaan. Oppilaitoksien yrittäjämyönteinen ilmapiiri tukee niin opettajia kuin opiskelijoita. Oppimisympäristön tulee käsittää fyysinen, henkinen ja sosiaalinen ympäristö, kaikki nämä yhdessä tukevat yrittäjämäisen toimintakulttuurin syntymistä.
Yrittäjämäinen asenne
Yrittäjämäinen asenne ja itsensä johtaminen liittyvät jatkuvaan oppimiseen, mikä on keskeistä nopeasti muuttuvassa yhteiskunnassa. Asenne muodostuu muun muassa oma-aloitteisuudesta, joustavuudesta sekä ratkaisukeskeisyydestä, sekä siitä, että uskalletaan etsiä palautetta ja kehittää toimintatapoja. Itsensä johtamisella pyritään hyvinvointiin sekä itsensä toteuttamiseen, ja sitä voi oppia oman toimintansa reflektoinnin ja harjoittelun kautta. (Takala ja Määttä, 2018, 24.) Opettajilla on merkittävä vaikutus opiskelijoiden yrittäjämäiseen asenteeseen sekä omaan toimintaympäristöönsä. Yrittäjyydestä kiinnostunut opettaja heijastaa innostustaan niin kollegoille kuin opiskelijoille.
Opettaja voi toimia yrittäjyydestä kiinnostuneen opiskelijan valmentajana ja pelinä siten, että hän auttaa opiskelijaa tavoitteiden selkeyttämisessä ja unelman tunnistamisessa. Kaikista opiskelijoista ei tule yrittäjiä, mutta opettajan tulisi yrittää tunnistaa mahdollinen yrittäjäpotentiaali esimerkiksi keskustelujen kautta. (Potinkara, 2018, 12–13.)
Blogin alussa kirjoitin visiosta ja strategiasta. Nyt on aika ryhtyä tekoihin, eli täytyy ryhtyä aktiivisesti edistämään yrittäjämäisen toimintakulttuurin toteuttamista ja edistämistä. Levitetään innostusta ympäristöön kuin porkkanan siemeniä, kyllä niistä jokunen itää ja kasvaa valmiiksi!
TYK-hankkeen tavoitteena on edistää yrittäjyyden positiivista mielikuvaa, luoda aktiivista yrittäjämaista kulttuuria ja edistää opiskelijoiden yrittäjyyttä alueella. KAMK toteuttaa hankkeen yhdessä Kajaanin kaupungin koulutusliikelaitoksen (KLL) ja Kainuun yrittäjien kanssa. Hankkeessa mallinnetaan Kainuun yrittäjyyspolku, kehitetään opettajien yrittäjyyskasvatusosaamista, luodaan monipuolinen mentorointiohjelma ja laajennetaan yrittäjyysopintoja sekä parannetaan niiden saavutettavuutta.
Tulevaisuuden yrittäjiä Kainuusta -hanke saa rahoitusta Uudistuva ja osaava Suomi 2021-2027 EU:n alue- ja rakennepolitiikan ohjelma, Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto – JTF.
Lähteet:
KAMK. (N. d.a). KAMK´30 -starategia. Saatavilla 18.2.2025 https://kamk.fi/tietoa-kamkista/kamkin-tapa-toimia/strategia/
KAMK. (N. d.b). Tradenomi, liiketalous, päivätoteutus. Saatavilla 18.2.2025 https://kamk.fi/koulutukset/tradenomi-liiketalous-paivatoteutus/
KAO. (N. d.). Yrittäjyyspolku / Yritystoiminnan suunnittelu. Saatavilla 18.2.2025 https://kao.fi/koulutusarkisto/yrittajyyspolku-yritystoiminnan-suunnittelu/
Potinkara, H. (2018). Uskalla innostua! Opettajan opas yrittäjyysosaamiseen. Suomen Yrittäjät.
Takala, K., Määttä, A. (2018). Yrittäjämäinen asenne ja itsensä johtaminen osaamisen kehittämisessä. Teoksessa cKAMK – opetus on yhteyksien luomista, luovuutta ja valmentamista. (24–25).