Vastuullisella johtamisella tarkoitetaan johtamistapaa, jossa korostetaan eettisiä periaatteita avoimuutta, rehellisyyttä sekä työntekijöiden reilua, tasa-arvoista ja yhdenvertaista kohtelua. Eettinen johtajuus on yhdenmukaista sen kanssa, mitä tietty yhteiskunta tai kulttuuri määrittelee oikeaksi tai vääräksi tai hyväksi tai pahaksi. (Kaptein 2019.) Tässä blogissa kuvataan KAMKin arvoja ja pohditaan, mitä ne tarkoittavat vastuullisessa johtamisessa.
KAMKin arvoja ovat ihmiset voimavarana ja tulevaisuutta tekemässä. Ihmiset voimavarana tarkoitetaan sitä, että olemme toistemme työyhteisö. ”Olemme toisiamme täydentäviä yksilöitä, osaajia ja onneksi kaikki erilaisia. Keskinäinen arvostus ja luottamus vahvistaa yhteisöämme. Vahva KAMK tekee isoja asioita. Ilman sinua KAMK ei ole kokonainen.” Tulevaisuutta tekemässä arvo määritellään seuraavasti: ”Minä olen uranuurtaja, älykäs ja eteenpäin suuntautunut. Haluan olla edellä aikaani tietoineni sekä taitoineni ja minulla on kyky muuttua. Tiedän, että ei ole vain yhtä ainoaa oikeaa tapaa. Kunnioitan tekemistä, kokemista ja kumppanuutta. Seuraan ympäristöä, teknologioita ja ilmiöitä. Haistan heikot signaalit – kokeilen rohkeasti uutta. Paras tapa nähdä tulevaan on tehdä se itse.” (KAMK 2024)
KAMKin arvot määriteltiin yhteistyössä henkilöstön kanssa. Se kertoo vastuullisen johtajuuden toteutumisesta: henkilöstö otetaan mukaan keskusteluun, jotka liittyvät organisaation arvoihin, ja näin henkilöstö kokee ne omakseen (kts. Kaptein 2019). Haasteellisempaa onkin sitten johtajuudessa varmistaa, että arvot toteutuvat henkilöstön ja johtajuuden tasolla niiden mukaisesti. Eettisyyden toteutuminen edellyttää arvojen osalta molemminpuolista eettisyyttä. Toimintaa ohjaavien eettisten normien ja odotusten tulisi olla ymmärrettäviä ja konkreettisia. Lisäksi organisaation tulisi tarjota tukea eettiseen käyttäytymiseen ja saattaa eettiset kysymykset keskusteltaviksi. On siis pohdittava, pystyykö organisaatio luomaan sellaiset olosuhteet, että eettiset olosuhteet täyttyvät arvojen mukaisesti. (Kaptein 2019.)
Eettisten arvojen toteutuminen edellyttää organisaation toiminnan avoimuutta, näkyvyyttä ja tunnistettavuutta. Johdon toiminnassa tulee noudattaa eettisiä normeja. Kapteinin (2007) mukaan eettistä toimintaa voi myös vahvistaa palkitsemisen ja rangaistuksen avulla.
On tärkeää, että meistä jokainen pohtii, mitä KAMKin arvot tarkoittavat omassa toiminnassamme. Miten voisimme yhdessä vahvistaa niiden mukaista arkea viestinnässä ja päätöksenteossa. Kohtaamme päivittäin kollegoita, asiakkaita ja muita sidosryhmiä. Kunnioittava ja arvostava tapa toimia kertovat KAMKin arvojen mukaisesta toiminnasta. Avoimen ja luottamuksellisen ilmapiirin syntyminen edellyttävät läpinäkyvää päätöksentekoa (Kaptein 2019).
Vastuullinen johtajuus ei tavoittele lyhyen aikavälin voittoja, vaan pyrkii luomaan pitkäjänteistä arvoa organisaatiolle ja sen sidosryhmille. Vastuullinen johtaja toimii siis eettisten periaatteiden mukaisesti ja odottaa samaa myös henkilöstöltään. Hän tekee oikeita asioita oikeista syistä. Vastuullinen johtaminen edellyttää myös jatkuvaa itsensä kehittämistä ja oppimista. Se tarkoittaa kykyä kuunnella, arvioida omia toimintatapoja ja tehdä tarvittavia muutoksia. (Kaptein 2019.) Olisi tärkeä pystyä tunnistamaan eettisesti haasteelliset tilanteet, jotta ne voidaan ottaa puheeksi. Puhumisen tulee olla koko henkilöstölle psykologisesti turvallista ja siinä on hyvä hyödyntää erilaisia viestintäkanavia.
Lähteet:
KAMK. (2024). Laatu ja arvot. Saatavilla 18.10.2024 https://kamk.fi/tietoa-kamkista/kamkin-tapa-toimia/laatu-ja-arvot/
Kaptein, M. (2007). Developing and Testing a Measure for the Ethical Culture of Organizations: The Corporate Ethical Virtues Model. Journal of Organizational Behavior 29 (7), 923-947.
Kaptein, M. (2019). The Moral Entrepreneur: A New Component of Ethical Leadership. J Bus Ethics 156, 1135–1150. DOI 10.1007/s10551-017-3641-0